About

MUSIC & MISSIONS

Musicus, producer, componist, presentator, documentairemaker, marketeer en consultant Orville Breeveld werkt vijfentwintig jaar in de internationale wereld van de podiumkunsten.

Artistiek en geografisch beweegt Orville Breeveld grenzenloos. Als gitarist en bandleider toerde hij met artiesten als Maher Zain, Hüsnü Şenlendirici, Satyakam Mohkamsing en Karsu Dönmez. Ook werkte Orville met het Nederlands Blazers Ensemble, Sweelinck Orkest, Metropool Orkest, Amsterdams Andalusisch Orkest, Combattimento Consort en artiesten als Ronald Snijders, Jetty Mathurin, Izaline Calister, Julia Philippens, Hans de Wild, Tony Roe, Yaniv Nachum, Lisette Ma Neza, Michiel Borstlap, Michelle David en vele anderen. Zo stond hij op diverse internationale podia zoals Ankara Jazz Festival, North Sea Jazz Festival, Jerudong Park Brunei, Istanbul Jazz Festival en Sesc Pompeia Sao Paulo (Brazilië).

Met zijn eigen Breathing Ensemble bracht hij in binnen- en buitenland hommages aan Arabische, Surinaamse, Indiase, Turkse, Indonesische iconen. Zo deed hij in 2010 met zijn ensemble de Tribute to Fairouz & Abdel Halim, 2013 de Tribute to Mohammed Rafi, Reconnect & Record Indonesia, Tribute to Orfeu Negro, en Mogadishu Blues. Met zijn organisatie Breathing was Orville verantwoordelijk voor meer dan 150 concerten, producties en festivals waaronder Breathing Bijlmer (2002-2011), South East Jazz Festival (2009-) en diverse co-producties met o.a. het Sweelinck Orkest, Erasmus Huis Jakarta, de Europese Commissie Brussel, Het Concertgebouw en Sail.

 

 

Als componist was hij verantwoordelijk voor de muziek van de musical Bingo! (M-Lab/van den Ende ism Clark Accord, 2008), de Elfenmiddag (ism Fons Merkies, 2009) en Wees Onzichtbaar (Theater Rast/Podium Mozaïek, 2020). Ook produceerde Orville muziek voor de voorstellingen van Jetty Mathurin en Jeffrey Spalburg. Daarnaast werkte hij als producer voor diverse radio en TV producties, maar ook kunstfilms als ‘Gaan Om te Zijn (Polak & van Bekkum, 2019). Ook produceerde hij singles en albums van diverse artiesten als Black Harmony, Anne Suzanne en Karsu.

Als vocalist, musicus en producer vervaardigde Orville in 2007 zijn Engelstalig album ‘First Breath’ en bracht sinds 2010 diverse Nederlandstalige singles uit. Zijn bekendste werk is ‘Het Beste Beloofd’ wat als het volkslied van Amsterdam Zuidoost wordt beschouwd. In 2023 zal Orville zijn eerste Nederlandstalig album uitbrengen.

 

Tussen 2009 en 2017 organiseerde Orville in het kader van het versterken van vaderschap in verschillende steden trainingen, workshops, lezingen en evenementen onder de naam Vitamine V. Vanwege dit project ontving Orville Breeveld in 2010 de Vaderdagtrofee uitgereikt door de Universiteit van Amsterdam en het Vader Kennis Centrum. 

 

Orville is een connaisseur op het gebied van westerse en niet- westerse muziektradities, marketing en inclusiviteit. Zo maakte Orville de podcast serie ‘Gemiste Sterren’ over zwarte klassieke componisten samen met Floris Kortie, Radio 4, Het Concertgebouw en 24 Classics. Naar aanleiding van deze podcast serie werd Orville in 2021 door de Gemeente Amsterdam gevraagd om voor een nieuwe wijk, ‘Het Kenniskwartier’ in de Amsterdamse Zuidas straatnamen van vrouwelijke componisten te bedenken.

 

Orville Breeveld werkt tevens als consultant voor Het Koninklijk Concertgebouw waar hij zich focust op het diversifiëren van de programmering, het publiek en het ontwikkelen van concepten als ‘From Southeast With Love’ en het symposium ‘van Exclusief naar Inclusief. Ook zit Orville in de Commissie Muziek van het Prins Bernhard Cultuurfonds. 

 

In 2023 debuteert Orville Breeveld als documentairemaker en presentator met de docuserie ‘Nieuwe Blik Terug’. In deze zesdelige serie belicht Orville Breeveld vergeten notabele zwarte Europese iconen uit de Europese geschiedenis. Samen met de NTR en Interakt Producties werkte Orville acht jaar aan deze documentaireserie. Ook heeft Orville de score van deze serie geschreven.

 

Orville speelt op een ‘Orville Breeveld Custom’ gemaakt door Ferdinand van den Berg van Ferns Guitars:

https://www.fernsguitars.nl/